Het toepassen van houtskeletbouw voor het casco van een woning heeft veel praktische voordelen ten opzichte van het bouwen in steen of beton. Zo kan de bouwtijd aanzienlijk verkort worden doordat de houtskeletelementen worden geprefabriceerd en er eigenlijk sprake is van een prefabwoning. Een ander voordeel is dat met een relatief dunne buitenschil een hoge isolatiewaarde kan worden bereikt.
Daardoor heeft een woning in houtskeletbouw, vergeleken met hetzelfde bouwvolume in traditionele bouw, meer woonoppervlak. Daarnaast biedt houtskeletbouw een grote constructieve vrijheid die ten goede komt aan de ontwerpmogelijkheden. Ook wordt door het toepassen van hout het gewicht van de woning geminimaliseerd waardoor volstaan kan worden met een lichtere fundering. Een ander constructief voordeel van houtskeletbouw is dat de woning beter in staat is om trillingen en bewegingen te absorberen.
Het is daarom de ideale bouwmethode voor het bouwen van woningen in het aardbevingsgebied in de provincie Groningen.
Naast deze praktische voordelen is een woning in houtskeletbouw minder belastend voor het milieu. Door de toepassing van hout als bouwmateriaal heeft de woning een lagere CO2-afdruk doordat hout een bijdrage levert aan het opslaan van CO2 en er tijdens het bouwproces minder CO2 wordt uitgestoten.
Ook het ontwerp van de buitenkant van de woning kenmerkt zich door de grote mate van vrijheid. Het uiterlijk kan worden aangepast aan de smaak van de bewoner, maar er kan ook worden gekozen om de woning op te laten gaan in zijn omgeving. Zo kunnen de gevels bekleed worden met onbehandelde of in kleur geschilderde houten delen of kunnen de gevels worden opgetrokken in baksteen of worden gestuukt. Ook de combinatie van deze gevelafwerkingen kan een fraai resultaat opleveren.
De door ons ontworpen woningen in houtskeletbouw bevinden zich zowel in een landelijke omgeving als in een dorpse omgeving. De vormgeving en het uiterlijk van de woningen is daaraan aangepast. Zo is er in een landelijke setting gekozen voor een landschappelijke uitstraling, zoals die van een schuurwoning en in het geval van een dorpse of stedelijke omgeving, voor een gevelafwerking in baksteen of stukwerk.
De daken zijn, afhankelijk van de context, bedekt met dakpannen of golfplaten. In de woningen zijn vide’s opgenomen en alle binnenwanden zijn dubbelzijdig bekleedt met houten platen, wat met name de geluidsisolatie tussen de ruimten in de woning ten goede komt. De houten platen zijn soms in het zicht gelaten waardoor een warme sfeer wordt gecreëerd, of met gipsplaat bekleed die met stukwerk afgewerkt zijn.
Woningen in houtskeletbouw: